Botswana & NamibiŽ links

Reizen en vervoer

LTU Voor ons de meeste gunstige vluchttijden en bagagelimieten maar krappe zitplaatsen en weinig service.
Coastal Car Hire Heel vriendelijke mensen, zeer gemoedelijk. Wij hadden laat geboekt en kregen daarom een vier jaar oude auto tegen gereduceerde prijs, waar toch wel wat aan mankeerde. Huurauto's hebben in deze landen ook wel enorm veel te leiden. We kunnen het niet vergelijken met ander aanbieders.
Explore Namibia Reisorganisatie van Nederlanders in NamibiŽ. Wij hebben geen ervaring met deze organisatie.
Adventure Camping Hire
Camping Hire Namibia
Focus Travel Center
Verhuurders van losse kampeerartikelen in Windhoek. Wij hebben geen ervaring met deze organisaties.
Namibia Airport Company Website van de luchthavens in NamibiŽ

Onze accommodaties

East Gate Restcamp Naast de Buitepos grensovergang. Nette verzorgde camping  met picknicktafels, braai en elektriciteit. Geen privacy.
Maun lodge Nette kamers, bungalows zijn ook prima en goedkoper. Gezellig restaurant met lekker eten. Goede service.
Third Bridge Campsite Natuurcamping in Moremi. Weinig privacy op de plaatsen 4, 5 en 6 en geen toiletten in de buurt. Over de vier ander plaatsen kunnen we niet oordelen. Slecht onderhouden. Plaats 5 heeft een zeer agressieve bavianenfamilie die 's nachts op je auto plassen. Slecht georganiseerd. Geen personeel te zien.
Xwaraga Campsite Camping met, afhankelijk van de plaats, veel privacy, in een wildpark zonder hekken. Prachtige waterplaats en gamedrives. De toiletgebouwen zien er vies en oud uit, maar ligt (op zijn minste gedeeltelijk) aan het roestkleurige water.
Ihaha Campsite Prachtige camping in Chobe. Elke dag olifantenbezoek en meer. Grote plaatsen met veel privacy aan de rivier. Nieuwe goede toiletgebouwen (tot de olifanten ze weer ruÔneren waarschijnlijk). Slecht georganiseerd. Minpunt: Diefstal door NamibiŽrs van de andere kant van de rivier komt nog steeds regelmatig voor.
Bumhill Campsite Mooie ruime plaatsen met veel privacy. Rustieke toiletgebouwen. Netjes onderhouden. Drie plaatsen hebben hun eigen uitzichtplatform over de rivier met halfopen privť douche en -toilet
Mahangu Lodge Campsite Nette camping met grote plaatsen en elektriciteit. Een aantal plaatsen zijn mooi aan de rivier gelegen. Ook het toiletgebouw is goed verzorgd. Redelijke privacy. Het is aan te raden om in het restaurant van de lodge te gaan eten. Wel vooraf kenbaar maken (kan op dezelfde dag)
Sachsenheim Guest Farm Zeer nette, goedverzorgde camping met zwembad en restaurant. Boerderijdieren in de buurt. Alle plaatsen hebben picknicktafel en braai. Helaas geen privacy.
Opuwo Country Hotel Campsite Mooi gelegen camping op een rotsachtige heuvel. Om deze reden is het erg lastig om een vlakke plaats te vinden. Sommige plaatsen zijn meer geschikt voor een losse tent en anderen weer voor een auto met daktent. Mooie, nette toiletgebouwen. Niet erg veel privacy. Plaatsen zelf variŽren in afmeting van groot genoeg tot ruim. Eten in de lodge is mogelijk indien vooraf gevraagd. Wij hebben het niet gedaan maar zagen een paar campinggasten 's avonds terugwandelen naar de lodge.
Fort Sesfontein Een echte oase in de woestijn. Leuk om een keer geweest te zijn, echt iets aparts. Prijs-kwaliteit-verhouding is niet gunstig maar zal ook liggen aan de afgelegen ligging. De camping lijkt meer op een vlakke parkeerplaats waar iedereen naast elkaar staat.
Xaragu Camp In dit gebied in Damaraland is weinig keuze. De Aba Huab campsite is veel te populair naar onze smaak, maar qua liggen terecht populair. Xaragu Camp viel ons ook tegen. Redelijk ruime plaatsen maar in rijtjes dicht naast elkaar. Geen privacy. Grappige toiletgebouwen maar zonder deuren en muren waar je doorheen kunt gluren is ook hier de privacy niet bepaald groot. De dieren in kooitjes en de baviaan aan een ketting vonden wij in het geheel niet prettig. Wel grappig dat een eend ontsnapte in het zwembad ging zwemmen. Op beide campings loop je helaas ook nog eens kans om naast grote overlandergroepen te staan.
Spitzkoppe Campsite Prachtig! De mooiste camping die wij in NamibiŽ kennen. Dit is maar ťťn stap verwijderd van wildkamperen. De plaatsen hebben dan ook geen enkele faciliteit. Er staat alleen een prullenbak en een kampvuurplaats, verder geen sanitair, geen water, niets. Zeer ruime plaatsen, zeer ver van elkaar. Op de meeste plaatsen heb je het gevoel dat je helemaal alleen op de wereld bent. En dan ook nog in een adembenemend mooi landschap. NB: Er zijn wel degelijk genummerde kampeerplaatsen maar in eerste instantie konden we ze niet vinden. De meeste liggen echt een flink eind rijden van de ingang, her der verspreid in dit grootse landschap en nauwelijks herkenbaar als kampeerplaats.
Etosha Safari Camp De camping bestaat uit een groot grasveld voor tenten omringd door genummerde plaatsen met picknicktafel en braai. Geen privacy. Mooi, net toiletgebouw. Eten in het restaurant is een echte aanrader. Wel vooraf kenbaar maken dat je wil eten (kan op dezelfde dag). De ontvangst en service is zeer vriendelijk.
Halali Camp Het meest centraal gelegen kamp en het minst aantrekkelijk voor groepen en daarom het kleinste en meest rustige kamp. De waterplaats is heel rustiek en je hebt er een zeer grote kans om zwarte neushoorns te zien. Vijf jaar geleden zagen we er drie en dit jaar vijf. De bungalows zelf zijn wel heel erg, versleten, basaal, leeg en ongezellig. Als goede accommodatie je prioriteit is dan moet je niet in een van de Etosha kampen zelf overnachten maar buiten het park.
Namutoni Camp De bungalows in Namutoni zijn ietsje beter dan die van Halali, maar gezellig, knus, netjes en onderhouden zijn ze hier ook niet. Het kamp zelf heeft wel een redelijk gemoedelijke sfeer, met het fort en de grasvelden. Bij de waterplaats zelf is nauwelijks wild te zien. Bij ons bezoek zat het hele restaurant vol met grote Nederlandse groepen. Jakkes. Ook hier geldt dat als goede accommodatie je prioriteit is dan moet je niet in een van de Etosha kampen zelf overnachten maar buiten het park.Wij hebben goede berichten gehoord over de camping van Onguma Camp.
Otjibamba Lodge Mooie lodge, heerlijk restaurant, professioneel personeel. En een van de weinig plekken die wij in NamibiŽ kunnen vinden waar je zelfstandig door een wildpark kunt wandelen.
Trans Kalahari Inn Halfweg tussen Windhoek en het vliegveld. Hun website doet ze echt geen recht. Zeer grote kamers met mooi uitzicht op de bergen rond Windhoek. Rustig gelegen. Heel goed restaurant, voornamelijk wild. De camping hebben we wel gezien en leek weinig beschutting en weinig privacy te bieden, maar wel mooi gelegen.

Accommodaties boeken

SafariNow Hier hebben wij ook goede ervaringen mee
Sa-Venues  

Reisinformatie

Tourism of Botswana Officieel toeristenbureau van Botswana
Tourism of Botswana (reserveren) Specifieke pagina binnen de bovengenoemde website met de adresgegevens voor het reserveren van accommodatie in de Nationale Parken en de entreeprijzen.
Botswana Tourism Verkeersbureau van Botswana in Groot-BrittanniŽ
Hupeverlag Duitstalige site met informatie over o.a. Botswana. Prettig aan deze site zijn hun pagina's met het laatste nieuws.
CBNRM Community Based Tourism in Botswana
Bradt Travel Guides TIP! Wat ons betreft veruit de beste reisgidsen voor Botswana en NamibiŽ. De reisgidsen die geschreven zijn door Chris McIntyre zijn echte aanraders. En een flinke samenvatting van de inhoud staat nog op internet ook!
Thomas Richter TIP! Heel veel recensies van reizigers over campings in NamibiŽ en Botswana. Tijdens onze reis hebben wij veel plezier gehad van een printafdruk van deze pagina's.
Reiseinformationen Afrika Duitstalige site met veel informatie
John & Hannie Reisverslag met praktische informatie over NamibiŽ en Botswana
Out to Africa Veel (reis-)informatie over Afrika
Lonely Planet Thorntree Africa Hťt forum voor reizigers.
Eugene & Evelien Reisverslag van een soortgelijke reis door Botswana en NamibiŽ
Mauli, Nessi & Jonas Reisverslagen van Botswana en NamibiŽ
Namibia Tourism Board Officieel toeristenbureau van NamibiŽ
The Cardboard Box Uitgebreide site met reisinformatie over NamibiŽ
Startpagina NamibiŽ Veel goede Nederlandstalige informatie. Edgar Peijnenborgh kan ook helpen met je reisplanning of verzorgt je reis.
Safariparken.com Site in aanbouw over safariparken in Afrika
Nacobta TIP! Community Based Tourism in NamibiŽ
Namibia Travel Online Veel reisinformatie over NamibiŽ.
MET (reserveren) Overheidsinstelling die o.a. de Nationale Parken in NamibiŽ beheert. Op deze pagina staat informatie over reserveringen en tarieven.
TIP! De beste kans om als individu rechtstreeks in Etosha te reserveren is maximaal 45 dagen voor aankomst in de gewenste accommodatie. Eerder houden alle grote touroperators nagenoeg alle accommodaties bezet. De onbezette accommodaties worden door hen pas laat weer vrijgegeven. Hier kan dus gelden dat later boeken een beter resultaat oplevert dan vroeg boeken.

Diversen

GameReserve.com Mooie website over wildreservaten in Afrika
Living Edens Website van een serie televisiedocumentaires over de mooiste wildreservaten in de wereld.
Kaoko Information center KK en Kemuu verzorgen goede himbatours rond Opuwo
Mascom Wireless GSM bereik in Botswana. In Botswana lijkt elk huttendorp langs de geasfalteerde wegen zijn eigen GSM-mast te hebben. In bijv. Moremi en Chobe is helemaal niets meer. Ook geen gewone telefoonverbinding.
MTC Namibia In een groot deel van NamibiŽ is GSM-bereik.
NB! Met KPN Telecom hadden wij op veel plaatsen geen toegang tot dit netwerk en op sommige onlogische plaatsen weer wel. Wij hadden geen toegang tot het netwerk in de Caprivi (m.u.v. Katima Mulilo), Rundu, Opuwo, Oshakati, Ondangwa, Khorixas. Oftewel nergens ten noorden van het zgn. veterinary fence, en dus zelfs nergens in Etosha. Maar bijv. Duitsers zaten overal vrolijk naast ons naar huis te bellen. Wij hadden wel bereik in Katima Mulilo, Fort Sesfontein, Spitzkoppe, Omaruru, Grootfontein, Tsumeb, Otjiwarongo, Outjo, Okahandja en Windhoek
Reactie van KPN op 27-11-2006: Wij hebben contact opgenomen met de betreffende operator. Zij hebben onderzoek verricht op hun netwerk. Het bleek dat er bepaalde gegevens niet goed in het netwerk stonden, voor het noordelijke gedeelte van NamibiŽ. Dit hebben zij ondertussen aangepast. De problemen zouden nu dan ook niet meer voor mogen komen. Onze excuses voor het ongemak.
Namibia Aerials Luchtfoto's van NamibiŽ. Leuk om bijv. de waterplaatsen van Etosha vanuit de lucht te zien, want dat is heel anders dan vanaf de grond

Portals

SafariStart.nl Nederlandse Portal
Namibie.startpagina.nl Nederlandse Portal
Safari.startpagina.nl Nederlandse Portal
Botswana.startpagina.nl Nederlandse Portal
Safari.startkabel.nl Nederlandse Portal
Botswana.startkabel.nl Nederlandse Portal
Namibie.startkabel.nl Nederlandse Portal
Reisverhalen-afrika.startpagina.nl Nederlandse Portal
2link.be Reisverhalen-Afrika Belgische Portal
Botswana.afrikalinks.nl Nederlandse Portal
Namibie.afrikalinks.nl Nederlandse Portal
Reisverhalen.afrikalinks.nl Nederlandse Portal
Reisfotos.afrikalinks.nl Nederlandse Portal

Algemene links

Algemenere links met betrekking tot reizen kun je vinden door in het linkermenu te klikken of door deze link te volgen: Algemene links