YELLOWSTONE NATIONAL PARK
26 september t/m 29 september

We hebben het lekkerste voor het laatst bewaard. Acht jaar geleden waren we voor het eerst in Yellowstone National Park maar toen hadden we veel te weinig tijd. Daarom zijn we altijd van plan geweest om nog een keer terug te komen en er goed de tijd voor te nemen. En dat gaat nu gebeuren. Om zeker te zijn van accommodatie hebben we alles ver van te voren geboekt. En dat is maar goed ook want veel zit er vol. Dat komt omdat we er toevallig in het weekend zijn en het is ruim 20 graden. Het zou hier eigenlijk al kunnen sneeuwen.
De parkleiding is ook overdonderd door dit belachelijk mooie weer want de meeste voorzieningen worden (volgens schema) tijdens dit weekend gesloten voor de winter. Eindelijk is het heet genoeg om te smachten naar een ijsje maar de diepvries in het cafetaria is al uitgezet vanwege het einde van het seizoen!

We beginnen ons bezoek in Mammoth Hot Springs. De volgende nacht blijven we in een cabin bij Lake Yellowstone en tenslotte verblijven we in de prachtige Old Faithful Inn. In deze laatste hebben we een kamer in het 100 jaar oude gebouw. Het is een kamer zonder douche en toilet want in die tijd had men een po en waskom op de kamer.

Maar we beginnen dus bij Mammoth Hot Springs. En we vallen om van verbazing. We hadden ons er erg op verheugd omdat het in onze herinnering zo mooi was. Maar nagenoeg alle terrassen zijn opgedroogd. Minerva terras, dat acht jaar geleden een van de hoogtepunten van Yellowstone was, is opgedroogd en verbleekt. Er is helemaal niets meer aan. Gelukkig wemelt het in deze omgeving nog wel van de wapitiherten en de bizons.
Op het grasveld heeft zich een kudde wapiti's verzameld en een jonger mannetje komt de leider uitdagen. Twee dagen geleden leidde dit tot een gevecht tussen de rivalen. Nu helaas niet maar het blijft een heel spektakel.

Het lijkt wel of alle bizons zich verzameld hebben in Haydn Valley. Er zijn daar tegelijkertijd wel tien grote kuddes te zien. Zo moet het er lang geleden voor de uitroeiing ook uit hebben gezien.
We maken zoveel bizonfoto's dat ik afspreek alleen nog een foto van bizons te maken als ze in een grote kudde een rivier oversteken.
En tot onze grote opwinding gebeurt dit ook in de vroege ochtend. We zien een grote groep bizons de Yellowstone River oversteken. Hij is zo diep dat ze echt moeten zwemmen. Het gaat maar door en duurt alles bij elkaar bijna een uur. Eenmaal aan de overkant slaat de damp in de ochtendlijke vrieskou van hun warme lijven. En dat ook nog in het tegenlicht. Het is sprookjesachtig.

Omdat het in de ochtend licht vriest zijn de dampen van alle thermale verschijnselen erg spectaculair. Natuurlijk gaan we deze keer naar Old Faithful kijken. Hij spuit precies op tijd en laat een mooie regenboog zien. Omdat we nu zoveel tijd nemen kunnen we ook de tegenoverliggende heuvel beklimmen om het spektakel van bovenaf te zien.

Persoonlijk vinden wij Yellowstone een van de mooiste plekken op aarde. De bizons, de andere dieren de prachtige kleuren van alle heetwaterbronnen enz. enz. En de herfst is de beste tijd om dit alles te bekijken. Zeker als het weer ook nog zo verschrikkelijk goed meehelpt. Het wordt zelfs met de dag warmer tot wel 25 graden. Helaas komt ook altijd een tijd van gaan. Maar gelukkig zien we net voor we via Madison en de West Entrance het park verlaten nog een kudde wapiti's. Een mannetje staat in de rivier en wordt uitgedaagd door twee jonge rivalen. Na veel machtsvertoon en gespetter door het water wint het oudere mannetje toch.

Vervolg: Garnet Ghost Town

Bijbehorende foto's