STEWART & HYDER
14 september t/m 16 september

We rijden via het Nisga'a Memorial Lava Bed Provincial Park naar het noorden. Onze bestemming is Hyder in het uiterste zuidpuntje van Alaska. We hopen hier ook nog wat grizzly beren te zien, hoewel het daarvoor niet meer het hoogseizoen is. Voorbij Meziadin Junction rijden we de prachtige gletsjer wereld in.
Nadat we de Bear Glacier gepasseerd zijn naderen we eindelijk de tweelingstadjes Stewart en Hyder. In Hyder houdt zelfs het asfalt op en begint het "wilde westen". De paarden zijn vervangen door auto's maar verder is de sfeer die van de oude cowboystadjes (denken wij).

Wij logeren in de Sealaska Inn. Het is enigszins krakkemikkig maar past wel prima in de sfeer van dit stadje. Inclusief de vreselijke vislucht die in de kamer hangt. Maar we komen hier natuurlijk voor de beroemde Fish Creek waar de grootste zalmen ter wereld zwemmen. De meeste beren zijn inmiddels weggetrokken maar er zijn nog een grizzlymoeder met twee jongen, een zwarte beer moeder met twee jongen en een mannetjes zwarte beer.
En deze zien we in de twee dagen dat we er zijn regelmatig. De mooiste ervaring is dat de twee jonge grizzly's zwemles krijgen van hun moeder. Het is een uur durend ritueel dat eindigt als het al donker is. Moeder zwemt heel langzaam weg van de jongen en spoort hen daarbij aan om haar te volgen. Ze durven niet en proberen zoveel mogelijk op de wal te blijven maar uiteindelijk moeten ze wel het water overzwemmen waarbij ze veel bange geluidjes laten horen.
De zwarte beer waakte weer op een andere manier over haar jongen. Toen zij het mannetje ontwaarde joeg ze met een ferm geluid haar jongen de boom in en bleef daar zelf onder patrouilleren tot het gevaar geweken was.

De andere attractie van Hyder zijn de gletsjers. Er loopt een (slechte) weg naar de Salmon Glacier maar als je daar bent kun je tot bovenaan komen waarbij het uitzicht spectaculair is.

Na een paar dagen moeten we weer verder en we nemen afscheid van de beren. We denken nu geen grizzly's meer tegen te komen. Maar we hebben heel veel geluk. Op de terugweg naar Meziadin Junction zien we twee grizzly's de weg oversteken. Ze verdwijnen helaas meteen in de struiken. Maar we hebben inmiddels ervaring en weten waar we op moeten letten. We zien een ondiep riviertje waar het wemelt van de roodste zalm die je je maar voor kunt stellen. Bovendien zien we een strandje met rottende zalmen en een perfecte plek waar wij ons op kunnen stellen.
Na een kwartier wachten komen de twee weer tevoorschijn. Het blijkt een moeder met jong te zijn en ze blijven een half uur vissen zonder zich aan ons te storen. En dat vlak voor onze neus. En nog beter: er zijn geen andere mensen te bekennen.

We eindigen de dag met een bezoek aan het 'Ksan Indian Village. Hier zijn traditionele indianenhuizen en totempalen geplaatst. Met een gids kun je hierin rondgeleid worden en leer je veel van de oude tradities. Heel interessant om te horen en frappant dat die oude gebruiken nog steeds heel modern zijn. Alleen nu zijn ze door de wetenschap onderbouwd. Zo ging men vroeger door het bos rennen waardoor het hoofd weer "fris" werd. Nu gaan we naar de sportschool. Ook is het heel leuk dat we nu een totempaal kunnen "lezen".

Vervolg: Rocky Mountains

Bijbehorende foto's