Singapore en Cairns

Singapore, donderdag 30 september
Na aankomst vanuit Amsterdam hebben we 9 uur de tijd voordat het vliegtuig naar Cairns vertrekt. We hebben daarom een dagkamer in een hotel geboekt, zodat we kunnen rusten voor we in AustraliŽ aankomen.
Bij het verlaten van het airconditioned vliegveld betreden we een atmosfeer van vochtige hitte en bijbehorende geur. Dit roept onmiddellijk een ouderwets vakantiegevoel op.
We worden door een taxi naar het hotel gebracht en slapen van 08.00 uur tot 14.00 uur. Daarna gaan we de stad in.
Het is hier werkelijk een smeltkroes van culturen (behalve Afrikaanse). We herkennen New York in Raffles Place met zijn hoge kantoorgebouwen en verderop zijn Arabische straatjes.
Ook rare Chinese toestanden: een winkel met haaienproducten, van vinnen voor in de soep tot de zaag van een zaagvis. Daar in de buurt is een winkel met (gemalen) delen van dieren.
We hebben voornamelijk de Sri Mariamman-Tempel bezocht en veel te duur gegeten aan de Boat Quay.

Cairns, zaterdag 2 oktober
Bij aankomst op het kleine vliegveldje weet je meteen waar Cairns het van moet hebben: "Where the rainforest meets the reef". In de gangen zijn schilderingen van de zee met 3-dimensionale zeedieren en langzaam gaat dit tafereel over in regenwoud met bijbehorende geluiden.

Het Cairns Colonial Club Resort is zoiets als Fantasy Island. Het personeel gaat gekleed in tropenblouse en shorts met bijpassende mobilofoon en beweegt zich voort met bagagewagens.
Het geheel is aangelegd in een prachtige tropische tuin en het ontbijtbuffet is geweldig. In de halfopen lobby viel zowaar een 6 cm grote neushoornkever uit de boom. Helaas lag het fototoestel op de kamer. In de bomen huizen vleermuizen en tropische vogels.
De zwembaden (drie!) bevatten zout water en nagemaakte rotspartijen als bodem en wanden. Het lijkt niet de bedoeling om hier echt in te zwemmen want ik haal meteen mijn knie open. En dat geneest dus niet in de tropen. Fijn!
Cairns zelf is werkelijk vergeven van de reisbureaus. Het is er nogal toeristisch maar niet kitsch-toeristisch. Er is gewoon veel te doen in de omgeving.
Tourbusjes voor allerlei uitstapjes rijden af en aan bij het hotel. Ook voor ons: vandaag hebben we gesnorkeld.
Het rif was erg mooi maar het aantal vissen viel wat tegen. Wel een enorme Potato Cod gezien. (Weer zo'n reis waarbij je alleen de Engelse namen van allerlei dieren kent.)
Het snorkelen zelf vinden we hier niet prettig en een heel gedoe. Eerst bijna twee uur op een boot met een geur van urine vermengt met chemicaliŽn en zeezieke mensen. Daarbij komt dat de stroming op open zee eigenlijk veel te sterk is om tegenin te zwemmen. We hebben op het laatste moment besloten om geen proefduik te maken omdat we dan helemaal aan een strak schema vast zouden zitten.
Het regent hier de hele tijd (behalve op het rif). We hebben hier en daar navraag gedaan en we kunnen waarschijnlijk niet naar Cape York. Balen, maar we zien wel hoe ver we komen.Vervolg: Cape York

Bijbehorende foto's