CAIRO

Cairo, Donderdag 10 oktober
Na een onrustig nachtje in een enorm schommelende trein kwamen we in Cairo aan. Eerst dronken we wat in het Nile Hilton waar zowaar een paar oliesjeiks zaten.
Daarna naar het Egyptisch Museum. Het is ongelofelijk dat ze zo'n enorm waardevolle collectie historische schatten zomaar lukraak en chaotisch neergezet hebben. Tussen alle "rommel" zijn een aantal mooie dingen te bewonderen. Het was er enorm druk. Ontzettend veel groepen liepen door elkaar te dringen. We werden langs een paar hoogtepunten geleid want je kunt er wel een week doorbrengen.

Absoluut hoogtepunt was natuurlijk de afdeling met de schatten uit het graf van Toetanchamon. Ongelofelijk dat er zoveel voorwerpen in zo'n klein graf hebben gestaan. De een nog mooier dan de ander. Veel van deze voorwerpen zijn verguld of van albast. Voor de kamer met de sarcofagen en dodenmasker stond een rij van zo'n 10 meter. Het masker was wat kleiner dan ik me had voorgesteld maar ontzettend mooi. In werkelijkheid is het mooier dan welke afbeelding ik er ooit van heb gezien. Het gezicht was schitterend: heel fijntjes en gaaf en van puur goud.

Daarna zijn we naar de Citadel geweest. Het uitzicht over Cairo is van daaraf erg mooi. Helaas was het vandaag nogal heiig waardoor we de piramides niet konden zien. Erg jammer!
Tot slot zijn we nog over de Khan el Khalili-bazaar gelopen. Deze bazaar was wat minder chaotisch en wat meer toeristisch maar had daardoor minder sfeer dan de bazaars in El Minia en Aswan.

Om drie uur gingen we terug naar het Oasis Pyramids Hotel. Het verkeer in Cairo is echt ongelofelijk. Het enige waar men enigszins op let zijn de verkeersagenten. Verder geldt het recht van de sterkste. Wie de grootste auto heeft en het brutaalst is heeft voorrang. Iedereen en alles rijdt kriskras door elkaar. Verkeersregels zijn er niet, althans niemand houdt zich eraan. Heel Cairo zit muurvast in een grote file. Enkele viaducten hebben het verkeersprobleem niet opgelost. En wanneer iemand een lekke band krijgt gaat hij dat ter plekke verwisselen al is dat midden op een kruispunt.

Cairo, Vrijdag 11 oktober
Onze laatste dag in Egypte zit er bijna op helaas. Vanmorgen zijn we naar het Faraonisch Dorp geweest. We zaten op een soort tribuneboot die door een sleepbootje werd getrokken. Eerst kwamen we langs de beelden van een aantal goden die tussen het papyrus en lotus stonden. Daarna kwamen we langs scènes uit de tijd van de farao's. Mensen beeldden werkzaamheden uit die tijd uit, zoals: het land bewerken, beelden en reliëfs maken, papyrus maken, parfum maken, stof maken, vissen, pottenbakken en kleisteen maken.
Bij een tempel verlieten we de boot. In deze tempel hadden ze de belangrijkste elementen van verschillende bestaande tempels bijeen gebracht. Daarna liepen we door een nagebouwd dorp met demonstraties uit het dagelijks leven in de tijd van de farao's. Het was een leuk uitstapje, mede door de komische gids.

Daarna nog een laatste bezoekje gebracht aan de bazaar. Onderweg kreeg de chauffeur van ons huurbusje zowaar nog een bekeuring in dit verkeersregelloze land. Toen we in de stad aankwamen stroomden net twee moskeen leeg. Het was een letterlijk adembenemende drukte.
We zijn natuurlijk weer over de Egyptische bazaar gelopen omdat die een stuk leuker is. Daar kom je geen toerist tegen, alhoewel het in Cairo toch wemelt van de toeristen. Er is op deze bazaar weinig te koop voor toeristen. Alles is voor eigen gebruik en dat is oud of enorm kitsch. We zijn op een gegeven moment op een steeds armoediger stuk terecht gekomen en we zijn dus maar omgedraaid. Bovendien verkochten ze daar dieren zoals kippen en konijnen die in kleine kistjes zaten en op een weegschaal werden gegooid enz. Dat wilden we niet zien.
Egypte is sowieso geen land voor dierenliefhebbers. Dieren staan hier echt onder aan de ladder. Ze zijn ontzettend mager en worden weggeschopt en -geslagen. Eenmaal werd er zelfs fooi gevraagd voor het slaan van een jong hondje. Je ziet hier desondanks wel ontzettend veel zwerfhonden en -katten.

We wilden als laatste nog een overzicht over Cairo met de piramiden. We wilden dus naar de 34e etage van het Ramses Hilton waar een restaurant is. De lift ging maar tot de 30e etage dus we namen maar een diensttrap (er zijn verder geen trappen) Deze trap leidde naar het dak dat er uitziet zoals je dat zo vaak in films ziet. Wij namen natuurlijk onze kans waar en namen snel foto's voor er iemand zou komen. Er kwam op een gegeven moment ook iemand maar die groette vriendelijk en liep weer verder alsof hij regelmatig toeristen op het dak aantrof.

Morgen moeten we al om 4.15 uur opstaan om een uur later naar het vliegveld te vertrekken. Het was een vermoeiende, interessante, leerzame, leuke en bovenal zeer indrukwekkende reis om zeker nog op verder te borduren.