AMBOSELI

Amboseli, Donderdag 4 oktober
We hebben dus een internationaal reisgezelschap. Anna, een Zweedse verpleegster uit Saoedi-ArabiŽ en Noeline, een Australische verpleegster uit Saoedi-ArabiŽ. Joanna uit Nieuw-Zeeland, maar tegenwoordig zonder vaste verblijfplaats. Barbara en Darrell, een echtpaar uit Amerika. Lynn uit Canada en Jos uit Nederland maar die blijft gelukkig maar een paar dagen, want die vinden we niet zo leuk.

Het begin van de safari was wat onwennig. Niet zozeer het rijden en het landschap, want dat was leuk. Maar het contact met de bevolking was minder. Met name de Masai.
We stopten onderweg voor de lunch in Namanga een dorpje op de grens met Tanzania. Daar stond al meteen een groot bord dat het verboden was om de Masai te fotograferen. Toen we klaar waren om te vertrekken zagen we onze chauffeur met al onze spullen over de grens met Tanzania verdwijnen. We wisten niet wat we daarvan moesten denken en voelden ons helemaal niet op ons gemak. Zeker toen we daarna ook nog eens overspoeld werden door Masai die ons allerlei sieraden wilden verkopen. Ze doen ongevraagd al armbanden om je arm die je dan niet maar af mag doen omdat het een kado is want je bent hun vriendin. Natuurlijk moet je dan wel voor veel geld een foto van ze maken. Erg opdringerig en dwingend allemaal.

Gelukkig kwam onze chauffeur ons na een poos weer redden. Toen, na een ontzettend hobbelige en stoffige weg, in Amboseli aangekomen en de eerste "Gamedrive". Dat is toch wel prachtig. Ik heb 8 rolletjes bij maar ik ben nu al bang dat het niet genoeg is. Je blijft foto's maken. Je moet jezelf gewoon stoppen want er komen nog veel dagen.
Het is ook leuk om 's avonds te kletsen met al die mensen uit verschillende landen. 's Avonds op de campsite komen nog meer groepen van Best Camping Tours bij elkaar. Je zit dan met zo'n 30 mensen samen. We krijgen zelfs inside-informatie over de golf crisis. Al met al is het erg leuk. Hoewel ik soms toch wel gewoon met zijn tweeŽn zou willen zijn.
Vanmiddag liggen we lekker te luieren bij het zwembad van een lodge. Toch wel lekker na die gammele banken en verrotte tenten op de campsite.

Nu dan nog iets over Amboseli. Het is ontzettend droog en stoffig. Het stof dringt werkelijk overal naar binnen. Zelfs wanneer de ramen van het busje dicht zijn krijg je nog grote stofwolken binnen als je rijdt. De kuddes zijn niet echt groot maar je ziet toch behoorlijk wat dieren. Het landschap is soms net een woestijn. Af en toe rijdt je wat bebossing binnen; dat is erg mooi. En dan ineens een familie olifanten te zien lopen is schitterend; en zo dichtbij: op ong. 10 meter afstand.
's Morgens en 's avonds laat de Kilimanjaro zich zien. Het is een mooi gezicht om de zon onder te zien gaan boven Afrika. Er ontstaan sprookjesachtige kleuren. Ik weet nu trouwens toch wat ze bedoelen met de "kleuren van Afrika". Rustig zandkleurig, groenig, grijzig en gelig. Als een schilderij.
De mensen en dorpen zijn daarentegen felgekleurd in alle kleuren van de regenboog.

De laatste dag in Amboseli zit er bijna op. Net nog een indrukwekkende ervaring met een werkelijk enorme olifant achter de rug. Hij liep op 2 meter afstand langs ons busje mee.
Wat hier ook zo leuk is, is dat je hier op de campsite de watertanks moet delen met de Masai. 's Morgens komen de vrouwen nieuwsgierig bekijken wat de westerse vrouwen toch allemaal op hun gezicht doen. Ook tandenpoetsen is blijkbaar maar een vreemde gewoonte.

's Nachts lopen de hyena's over de campsite. Er werd ons verteld dat hyena's van luchtjes houden en dat je er dus voor moet zorgen dat je niets buiten je tent laat staan. Ze komen bijvoorbeeld op schoenen af en als ze die te pakken kunnen krijgen nemen ze mee.

Nog met een meisje gesproken dat al een safari naar Samburu gedaan had anderhalve week terug. Hun groep van Best Camping Tours was 's nachts overvallen door een man met een mes. Hij had de tenten met een mes opengesneden en wilde een rugzak meenemen. Bij de worsteling raakte een van de vakantiegangers gewond aan zijn hand en gezicht. Verder was er niks gebeurd, maar dat is geen leuk vooruitzicht voor ons.
Morgenvroeg vertrekken we naar Nairobi en dan naar Mount Kenya.

Vervolg: Samburu